Het e-visum is een redelijk nieuw begrip, maar wat is een e-visum nu eigenlijk? Is een e-visum nu voordeliger? Kan iedereen een e-visum krijgen? Dit zijn zomaar wat vragen die gesteld worden bij ons. Een visum aanvraag kom je pas mee in aanraking als je op vakantie gaat naar een land buiten Europa. Of voor het eerst een zakenreis hebt, en je komt er achter dat je niet zomaar naar een land mag afreizen. Veelal word gedacht dat als je een geldig paspoort hebt dat je overal naartoe mag reizen, maar niets is minder waar. Voor praktisch elk land buiten Europa dien je van tevoren een visum aanvraag gedaan te hebben. Daarom is het e-visum een goede oplossing voor veel mensen, want met het e-visum worden de doorlooptijden van een visum aanvraag aanzienlijk verkort. Hieronder leest u meer over de voordelen van een e-visum.

Het E-visum

Een paar jaar geleden dachten bepaalde landen, een visum aanvraag moet slimmer kunnen. Met de komst van het internet en vele mooie ICT oplossingen was een visum aanvraag eigenlijk een rare papieren tijger. Iedereen moest ruim van tevoren een aanvraag op papier indienen, paspoort opsturen en wachten….. O.a. de Turkse overheid was het zat om met de papiertjes te lopen klooien en de administratie die erbij komt kijken en bedacht het e-visum (electronic visum).

Met een e-visum kunt u volledig digitaal het aanvraagformulier invullen en de eventuele aanvullende documenten als scan toevoegen. Hierdoor is de aanvraagprocedure al aanzienlijk vereenvoudigd. Alleen het is nog mooier, u kunt namelijk al binnen 24 uur uw visum in uw mailbox hebben. Theoretisch zelfs al met 15 minuten. Helaas moet u voor sommige landen nog wel uw e-visum uitgeprint meenemen om het proces bij de douane te versoepelen, maar in ieder geval geen gedoe meer met opsturen en wachten en wachten en…… Gewoon online invullen en binnen een aantal dagen al antwoord krijgen.

Creditcard nodig of toch niet?

Omdat wereldwijd de creditcard het meest gebruikte betaalmiddel is, kunt u bij de diverse overheden die een e-visum aanbieden ook alleen maar betalen met creditcard. Veel Nederlanders en Belgen hebben deze niet, of betalen liever niet zomaar online met een creditcard. Hier zijn diverse ondernemers vanuit Nederland en Belgiƫ op ingesprongen. Ze functioneren als een soort tussenpersoon om de visum aanvraag voor u te vereenvoudigen. Hierdoor lopen de kosten per visum aanvraag wel iets op, maar het voordeel voor u is dat u volledig in het Nederlands uw e-visum aanvraag kunt gaan invullen en vervolgens kunt gaan betalen met iDeal, MisterCash of zelfs een overboeking voor degene die niet zo in zijn voor het digitale betalingsverkeer.

Vaak is het namelijk op een van de websites van bijvoorbeeld Turkije, Egypte of een Amerika voor een ESTA aanvraag toch wel zoeken naar welke gegevens moet je nu invullen etc. Met de aanvraag procedure in het Nederlands word het een stuk eenvoudiger voor degene die het Engels niet zo goed beheersen en u heeft daarbij ook nog eens het betalingsgemak voor ongeveer een tientje meer per persoon. Want op het moment dat u een aanvraag niet goed invult dan word u ook niet toegelaten in het land. Denk hierbij aan de juiste NAW gegevens die bij het paspoort horen, de juiste achternamen en goed gespeld etc. Let altijd goed op ook in de Nederlandse aanvragen dat u uw gegevens goed invult om teleurstellingen te voorkomen.

Welke landen kennen er een e-visum?

Het aantal landen waar u met een e-visum het land binnen mag reizen neemt steeds meer toe. Op dit moment zijn de volgende landen te bereiken met een e-visum: Turkije, Egypte, ESTA Amerika, ETA Canada, India, Sri Lanka en Thailand. Waarschijnlijk zal dit de komende jaren alleen maar toe nemen dus de vraag is of deze lijst nog compleet is over een paar maanden. U vind op onze website de diverse visum aanvragen per land met daarbij ook informatie die u nodig heeft om een visum aan te vragen.

Let op dat de voorwaarden voor een toeristenvisum anders kunnen zijn dan bij een zakelijke visum. Als u op vakantie naar een land gaat is een visum namelijk eenvoudiger te krijgen, maar als u voor zaken op reis gaat kan het soms wat ingewikkelder zijn. Een land wil namelijk vaak precies weten wat het doel van je reis is, en wat je plannen zijn. Daarom is ons advies ook met een e-visum om deze ruim op tijd aan te vragen. Zeker bij zakelijke visums kan de doorlooptijd nog wel eens wat langer zijn.

De kosten van een e-visum

Net zoals bij een normale visum procedure zitten er kosten aan. De verwachting was dat met de komst van een e-visum de kosten ook zouden dalen. Helaas is dit maar gedeeltelijk waar, want sommige landen proberen er een winstpost van te maken. Let dus goed op dat als u een last minute wilt gaan boeken naar bijv. Egypte dat er per persoon nog een flink bedrag bij op komt door de visum kosten. Deze staat op het moment van schrijven op 65,- per persoon. Een visum Turkije kost echter maar 24,95 per persoon dus dat scheelt nogal per land wat de kosten van een visum zijn.